• slide-1Náš tým Vás vítá
    v nově zařízené
    a vybavené klinice.
  • slide-2Pod vedením MVDr. Jana Máry
    s 30 letou praxí v oboru.
  • slide-3V prostorách ordinace máme i salon pro psy.
  • slide-4Bezbariérový přístup.
  • slide-5Ke každému zvířátku
    přistupujeme individuálně.
  • slide-6Rentgenujeme co
    nejšetrněji - digitálně
  • slide-7Vstupní klinické
    vyšetření zdarma.

Jak a čím krmit králíka domácího

Nakrmit králíka nemusí být vždycky tak jednoduché, jak se to zdá. Králík je býložravé zvíře se složitým trávicím traktem, který se nejvíce podobá střevům koně. Není to hlodavec, i když má v dutině ústní hlodáky, které hlodavce připomínají. Je to zvíře uzpůsobené příjmu velkého množství málo kvalitní potravy, ale tahle schopnost je zaplacena velkou citlivostí trávicího traktu k jakékoliv nevhodné stravě.

Králík si podává potravu pysky a ukusuje si jednotlivá sousta pomocí hlodáků, které neustále dorůstají. Pak sousto dlouho žvýká stoličkami, které má v zadní části úzké a dlouhé dutiny ústní. Málokdo ví, že i stoličky králíka neustále rostou. Stejně jako hlodáky se obrušují hlavně jedna o druhou, horní o dolní a naopak. Spíš než „tvrdost“ potravy má proto při jejich obrušování zásadní vliv počet žvýkacích pohybů, doba, kterou králík tráví žvýkáním.

Rozžvýkaná potrava je polknutá a dostává se do poměrně malého jednoduchého žaludku. Jícen do žaludku vstupuje pod ostrým úhlem a zcela znemožňuje zvracení. Cokoliv, co králík polkne, už musí projít střevem. Střeva králíka jsou velmi dlouhá. V tenkém střevě probíhá vstřebávání dostupných živin. Ve vláknité rostlinné stravě je ale takových živin poměrně málo. Potrava proto pokračuje do střeva tlustého, které je mnohem složitější než střevo člověka nebo třeba psa. Na jeho začátku je jakýsi třídící úsek, ve kterém se rozhoduje o dalším osudu tráveniny. Kratší částice vlákniny jsou přesunuty do objemného slepého střeva. To je velký vakovitý orgán, který zabírá značnou část břišní dutiny králíka. Je to fermentační komora obsahující velké množství symbiotických bakterií, které rozkládají celulózu rostlinných buněk a využívají jí ke svému množení. Delší částice a nerozpustná vláknina slepé střevo přeskakuje a pokračuje rovnou do střeva tlustého, kde se z ní formují dobře známé tvrdé bobky.

Králík je přímo schopný využít jen malé množství živin, které produkují bakterie ve slepém střevě. Má to vymyšlené jinak. V noci se ze slepého střeva do střeva tlustého uvolňuje fermentovaný obsah plný živin včetně bílkovin a množství vitamínů a tvoří se z něj měkké bobky. Ty králík v ranních hodinách instinktivně požírá přímo z konečníku. Je to normální chování králíka potřebné k jeho zdraví – králík recyklací už jednou strávené potravy získá u živiny uvolněné bakteriální fermentací, stejně tak jako živiny ze samotných bakteriálních těl a vitamíny, které tyto bakterie vytvořily.

Aby tento způsob trávení fungoval, je k tomu potřeba správný substrát, tedy krmivo. Králičí střeva mají velmi tenkou vrstvu svalů ve své stěně a střevní obsah se posouvá především tím, že jen tlačí další potrava. Králík proto potřebuje téměř neustále žrát a to krmení obsahující množství zcela nestravitelné vlákniny. Aby ve střevě rostly ty správné bakterie, potřebují taky z čeho žít, a žijí z vlákniny. Tuhou, vláknitou stravu potřebuje také proto, aby to ho nutilo k pořádnému žvýkání, kterým si obrousí neustále dorůstající zuby. Bakteriální populace ve střevě navíc nesnáší jakékoliv náhlé změny krmné dávky. Narušení mikroflóry vede minimálně ke snížení schopnosti získat živiny z nové potravy, v horším případě k průjmu či k úplnému rozvratu střevní mikroflóry s přemnožením klostridií a k úhynu zvířete.

Základem krmení králíka je tedy poskytnout mu dostatek vlákniny. Seno je naprostá nezbytnost a krmí se ad libitum, králík ho musí mít neustále k dispozici. Nedá se nahradit žádným jiným krmivem, ani například granulovaným senem, kvůli délce částic. Granule nestimulují králíka k dostatečnému žvýkání. K senu může králík dostat nějakou šťavnatou vláknitou potravu. Trávu a nejedovaté byliny, vláknitou zeleninu, jako jsou různé natě, kořenová zelenina či košťálová zelenina. Vše v rozumném množství a po návyku, zvláště brukvová zelenina může nadýmat. Nevhodný je řepný chrást a pak zelenina šťavnatá, jako je ledový salát, okurka, rajče, způsobují vodnatění měkkých bobků, které připomíná průjem. Ovoce není příliš vhodné kvůli značnému obsahu cukrů. Ty se tráví rychle hned v tenkém střevě, způsobují zvýšenou kyselost střevního obsahu a to narušuje mikroflóru, opět se vznikem nebezpečného průjmu.

Z podobného důvodu je nebezpečné větší množství škrobů, zvláště při současném nedostatku vlákniny. Škroby se přitom nacházejí v mnoha druzích krmiva, které králíkům nabízíme v dobré víře, abychom jim přilepšili. Suché pečivo, to jsou pouze škroby, navíc jejich prospěšnost pro broušení zubů je jen mýtus – slinami králíka se rychle rozpustí v lepkavou kaši, která králíka ke žvýkání nijak nenutí. Škrob obsahují také různá seminka a semena. Ano, králíkovi taková strava chutná a má-li příležitost, žere radši obilí než seno, ale na jeho trávení to má zhoubný vliv. Bohužel mnoho tzv. směsek ze zverimexu, prodávaných s obrázkem králíka, obsahuje především směs obilnin. V těchto směskách si navíc králík může najít to, co mu chutná nejvíce, a výsledkem je velmi jednostranná a zcela nevhodná strava. Stejně tak různé tyčinky obsahující obiloviny a lepené medem, určené údajně k broušení zubů, jsou pro králíka zcela nevhodnou pochutinou. Pro králíka, který potřebuje více energie v potravě, než mu poskytne jen seno a tráva, se nejlépe hodí granulované krmivo obsahující pouze „zelené válečky“, či jinak tvarované granule, mezi kterými si ale nemůže vybírat chutnější sousta, a které obsahují mnohem větší množství vlákniny než obilná zrna. Případně lze králíka dokrmovat ovsem či ječmenem, které obsahují také větší množství vlákniny než třeba pšenice. V každém případě králík – mazlík nepotřebuje mít jadrné krmivo k dispozici neustále, je třeba mu jej dávkovat a nepotřebuje ho ani každý den, stačí párkrát do týdne. Základem by vždy mělo být to seno.